Biokemin bakom stress – Martina Johansson, Next Level Biohacking

Biokemin bakom stress – Martina Johansson, Next Level Biohacking

Det är vetenskapligt bevisat att stress har en oerhört negativ inverkan på vår hälsa. Stress ökar blodsockret, blodtrycket och pulsen och blir extremt toxiskt i längden. Vi har nämligen två autonoma nervsystem som vi inte kan kontrollera men däremot influera. Det är det sympatiska (fight & flight) och det parasympatiska (rest & digest) nervsystemet som vi behöver aktivera vid olika tillfällen under dagen.

När fight and flight har varit igång länge är det inte längre en akut stressrespons utan en kronisk och du känner dig efter ett tag mer wired and tired. Uppskruvad och trött men inte så trött att du kan eller vill sova. Det är inget bra tillstånd att vara i för den här typen av stress gör inte att du blir mer produktiv eller får mer gjort.

Det bästa är om hela dagen kan spenderas i det parasympatiska nervsystemet med bara små besök i det sympatiska. Det vill säga den stressen du utsätter dig för ska vara pang på – som ett hårt träningspass, därefter tillbaka i vila. Det är därför träning är så bra för stresshantering för du bränner av dina stresshormoner under kort tid, så att det blir en skarpare skillnad mellan din positiva stress (träningen) och din negativa stress. Att kortisol, blodsocker, puls och blodtryck går upp vid stress blir ett problem om du ofta är stressad på jobbet eller sitter passiv (och stressad) framför mobilen eller datorn.

Vad göra när man är wired and tired?

I det här tillståndet är du egentligen trött och behöver fokusera på att varva ned och få bättre sömn. Nedvarvning och bra sömn börjar redan tidigt på kvällen genom att du släcker ned och avlägsnar dig från alla skärmar! Läs böcker, meditera, virka, måla. Om du har problem med stress i ditt liv behöver du prioritera att åtgärda det, eftersom stress är skadligt, åldrande och sjukdomsalstrande.

Vad göra vid ångest?

Ångest är en annan typ av stress som i de här sammanhangen brukar inträffa när man känner att det är alldeles för mycket, för svårt och överväldigande. Det är mer noradrenalin och kortisol going än för wired and tired-typen, så här är det inte mer sömn och återhämtning som är främsta lösningen utan att meditera, lära sig planera, sätta gränser och hantera sitt arbetsflöde så att det inte är överväldigande. Som egenföretagare är det superviktigt att säga nej till saker och absolut inte sitta och svara på mail klockan tio på kvällen. Som anställd är det viktigt att kommunicera med sin chef om något inte känns bra!

Ökat lugn med nischade tillskott

Jag har tidigare rekommenderat vitamin B6, GABA, L-tyrosin och Ashwagandha vid stress och nu vill jag rekommendera finska Rohtos Labs som har satt ihop jättefina nootropics för att hantera stress och öka sin mentala kapacitet. Deras tillskott Peace (länk till produkten) innehåller sensoril (biotillgänglig ashwagandha), avslappnande derivat från grönt matchaté, biotillgängligt tyrosin, B6 och B12. Jag måste säga att jag blev förvånad när jag testade Peace för mina ångestnivåer kan verkligen vara på topp, och när jag testar lugnande tillskott benchmarkar jag dem mot benzo. Förvånande nog hade Peace en mycket snarlik effekt, den kan verkligen ta ned ångest, i alla fall för mig.

Effekten slår till inom 15 minuter precis som ett motsvarande läkemedel skulle göra och du känner av effekten under 5-8 timmar. Rekommenderad cykling är 15 dagar i streck, en veckas paus och sen en ny 15 dagars. Alternativt 4-5 dagar per vecka.

Du kan läsa mer om Rohtos här 🙂 Det går att handla från hemsidan och de har återförsäljare i Sverige, till exempel happy food store!

Föreläser om Biohacking – här om autonoma nervsystemet
Bildcred Pernilla Lantz

Back to blog